AK Parti'den Soyer'e salvo, Tugay'a öneri

"GÖREVİ DEVRALDINIZ, BORÇLARLA UĞRAŞIYORSUNUZ" 

Apr 19, 2024 - 23:00
 0
AK Parti'den Soyer'e salvo, Tugay'a öneri

Büyükşehir'in faaliyet raporuna oy çokluğu: AK Parti'den Soyer'e salvo, Tugay'a öneri

İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı olağan meclis toplantısının 2. oturumunda Büyükşehir Belediyesi 2023 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile onaylandı. Oturuma AK Partili meclis üyelerinin önceki dönem belediye başkanı Tunç Soyer'e yönelik eleştirileri damga vurdu. AK Parti'nin eleştirilerine karşılık CHP'den savunma yapılmaması dikkatlerden kaçmadı. 

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı olağan meclis toplantısının 2. oturumu Belediye Başkanı Cemi Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 
Meclis toplantısında 2023 yılı faaliyet raporu oy çokluğu ile onayladı. AK Parti'nin eleştirilerine karşılık CHP'den savunma yapılmaması dikkatlerden kaçmadı. 

SOYER YAPAY ZEKAYA YENİLDİ 

Faaliyet raporuna ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, "Bu esasında Tunç Soyer dönemine ait. O dönem de yaptığımız eleştirileri ileriye dönük 5 yıl için yapmıştık. Biz bugün yol haritası, faaliyetlerdeki eksiklikleri ve yeni başladıkları için bürokrasi ve kurum içi ile meşgul olduğu için brifing verelim. Aşkla başladı, yapay zeka ile frenledi. Soyer iki hedef koydu, arka sıralar dedi Pagos dedi… Soyer’e ‘Romantik, hayalperest ve samimiyetten uzak bir yönelim anlayışınız vardı’ demiştik. Finale geldiğimizde söylem ve eylemin tutmadığı 5 yıl geçirdik. İzmir inanılmaz kan kaybetti. En son 9 ana başlıkta 144 proje vaat etti, son dakikaya kadar aşkla aday olmayı bekledi ama yapay zekaya yenildi. Şehre yüzde 87 projelerimi tamamladım afişleri bıraktı" ifadelerine yer verdi. 

"GÖREVİ DEVRALDINIZ, BORÇLARLA UĞRAŞIYORSUNUZ" 

Soyer'in 'Aşkla İzmir' sloganına gönderme yapan Hakan Yıldız, "Büyük bir aşkla çalı süpürgesi aldı, sokaklara süpürüyoruz dedi. Pagos’a bizim tabirimizle Kadifekale’ye pazaryeri kurdu. Bir yıl sürdü o Pazar kapandı gitti. Her faaliyet raporu görüşüldüğünde CHP sözcüleri ellerindeki rapora göre okurlar yine böyle oldu ama normal yeni başladık. İleride bürokratların sunduğu değil sahadan faaliyet raporu sunmalarını bekliyoruz. İlk mecliste yanlış karardan döndünüz… Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın açılması… Görevi devraldınız borçlarla uğraşıyorsunuz. Hep ekonomik kriz, dövizde yükselme, zor ekonomik koşullardan bahsediyorlar her faaliyet raporu ve bütçede. Yani bahane siyaseti. Ben de her görüşmede rakamlarla anlatıyorum. 1.250 milyar Dolar bütçe yönetiyoruz, cebinizdeki para döviz cinsinden azalmadı. Bu dönem böyle bir anlayış içinde olmayın. Çünkü döviz dışında azalma yok. Tunç Bey aşkla başladığı için çiçekle, tohumla uğraştı. Kentte tek bir somut eser koyamadı. O bahsettiği meşhur kitapçıkta itirafta da bulundu Tunç Soyer. 5 yılda Alsancak Gar’da battı çıktıyı ‘planlama ve teknik gerekçeler’ sebebiyle yapamamış. Ama Aliağa Belediyesi 120 günde iki battı çıktı yaptı. Menemen Belediyesi 2,5 yıldır malum nedenden AK Parti’deydi, hala da devam ediyor. Biz 120 günde Menemen’in göbeğinde battı çıktı bitirebildik. İki ilçe belediyesinin yapabildiğini milyarlarca dolar yöneten büyükşehir yapamadı ve bunu da kitapçığa yazmaktan çekinmedi. Bu kente doğmuş, bu kentin her sokaklarında gezmiş biri olarak söylüyorum ki battı çıktılara ihtiyaç var. Aziz Bey döneminde yaptığınız battı-çıktı biraz daha geride Karataş kavşağında yapılsaydı, trafik yükü daha da rahatlayacaktı. O günün koşullarında popülist bir anlayış ve yanlış bir yaklaşımla o paralar o bölgeye harcandı. İzmir trafiği her geçen gün yük almaya devam ediyor" dedi. 

'ENGELLENİYORUZ' SÖYLEMLERİYLE SİYASET 

İzmir'in en büyük sorununun ualşım olduğuna dikkat çeken AK Partili Yıldız, "Biz 2019'da Hüsnü Bey'in önerisiyle deprem daire başkanlığını önermiştik ve kuruldu. O gün biz raflarda unutulmuş bir rapordan bahsettik. Bu rapor deprem raporuydu. Bu rapor Rahmetli Piriştinanın hazırlattığı bir rapor. O raporda İzmir'in 9 metropol ilçelerini kapsıyordu. Bugün her birimizin kullandığı Halil Kavgaşı dediğimiz kavşağın köprü ayaklarının sıvılaşma riskinden bahsediyordu. Aradan geçen yıllar içerisinde raporda belirtilen hususlarla ilgili tek bir iyileştirme yapılmadı. O depremde o köprü ayakları yıkılsaydı şehir birbirine kavuşamaz ve kaybımız daha fazla olurdu. Bu raporu biz gündeme getirdiğimizde yüreğimizi yakan 6 Şubat olmamıştı. O günden bugüne hiçbir iyileştirme yapılmadı. Şehrin sorunları net. Sel olduğunda o selden hepimiz etkileniyoruz. Birbirimizden farkımız yok. Çalıştığımız projeler birbirine yakın. Bizim iktidarımızın en temel özelliği çözülemez denilen sorunları öncelik yapmamız. Bütün bu çalışmalar içerisinde büyükşehirin ulaşım daire başkanlığı köprü ayaklarını iyileştirmesi, Mürsel Paşa şeritlerinin büyütülmesi, Alsancak'a alternatif yol güzergahı yapılması gerekiyor. 'Engelleniyoruz' üzerinden br siyaset yürütülüyordu. Biz izinlerde ve desteklerde Ankara'da çözerek getirdik. 400 milyon Avroya bu kentin trafiğini çözecek çalışma büyükşehir bürokratları tarafındna hazırlanmış. Mesele şu, siz 10 yılda 12 milyar dolar üreteceksiniz, 400 milyon avroluk kaynağınıza öncelik yapmazsanız her geçen gün trafik çilesi içerisinde İzmir olarak yaşamaya devam edersiniz. AK Parti'nin siyaset anlayışındaki fark bu. Bu kentin öncelikli sorunu ulaşımdır. Bu kentin sorunu ulaşım iken yavaş şehir edalarıya, Akdeniz incisi olacağız söylemleriyle, Avrupa  seyahatleriyle bu kent yönetilemedi. Ulaşım problemlerimiz devam ediyor" dedi. 

"İZBETON AKTÖRLERİ HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DOLANIYOR"

Kentsel dönüşüme ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız, "Kentsel dönüşüm noktasında geçtiğimiz 10 yılda sadece 1200 tane konut üreten Büyükşehir belediyemiz oldu. Benim meclis üyesi olduğum Konak'ta Ballıkuyu planları 2012 yılından beri ne 18 uygulaması başladı ne tek çivi çakıldı. Kadifekale'yi fiziken yok edecek bir plan rafta duruyor ve bir arpa boyu yol alınamıyor. Ege Mahallesi'nde o evlerin üzerinde ipotekler vardı. O roman vatandaşlarımızın her birinin evine 100 bin liralık tebligatlar gitti. Bu meclisin ortak iradesiyle ipotekleri ortadan kaldırdık. Kaldıralı 2 yıl oldu ancak bir dönüşüm görmedik. Örnekköy'de İZBETON sıkıntısı oldu. İZBETON aktörleri hiçbir şey olmamış gibi dolaşıyorlar. Çift imza yetkisi ile yapmaları gereken işleri tek imza yetkisi ile yapan genel müdürler nerede? Bu kentin en önemli kuruluşu bugün çekleri vurulur hale nasıl getirildi? Bugün kurulan kooperatifin başkanı şu an sizin başkanınız hangi açıklamayı yaptı? Burada elde ettiğimiz sonuç itibariyle koopetatif mağdurları ortaya çıktı. SN. Başkan dedi ki İZBETON kendi sınırları içerisine döndü. Ege Şehir planlamayı daha aktif hale getirme arzunuz var. Muhalefetin her şeye karşı olmama anlayışını yürüten bir anlayıışımız var. Bundan sonra da böyle olacak. Gelin meseleleri müzakere edelim. Halk konutlarını neden kurduk? Modelin fikir babaları İZBETON'u yöneten anlayışın devamı. 40'a yakın halk konut kuruldu sadece 1 tanesi ilerliyor. Burada aktif rol alan Ege Şehir planları A.Ş. bu  şirketi elden geçirirseniz sağlıklı yapıya döner. Sizin bu konuya eğilmenizi istirham ediyorum. Dünya bankasından kullanılmış 0,69'luk bir kredi var. Kentsel dönüşüm başkanlığı kuruldu. Bu başkanlık kooperatiflerin 0,69'dan faydalanmasını arzu etti ancak bir sorun çıktı. Kooperatifleri kurdurduk, tapuları devrettik. Ancak dünya bankasının kredi kullandırma standartlarında mülkiyetin şahısta olması gerekiyor. Daire başkanlığımız bu sorunu 15 güne kadar çözecek. El ele verip Halk Konutlarla ortaya çıkan çelişkileri ortadan kaldıralım. Bakanlığı   kredisini kıymetli buluyoruz. Soyer dünya bankası fırtınası kopardı. O zaman kenti ve depremzedeyi yanıltmaması gerektiğini söyledik" ifadelerine yer verdi. 

4. FAZI HAYATA GEÇİRİN!

 İzmir'in en büyük problemlerinden birinin yağmur suyu ayrıştırma sorunu olduğuna dikkat çeken AK Partili Yıldız, "Kaynakları doğru kullanmaya 4. faz'dan başlamamız lazım. Yaop-boza dönen 4. faz için geçtiğimiz sene ihale yaptık. 4. faz günlük 216 bin metreküp arıtma yapıyor. Mevcut Çiğli Arıtma Tesisinin 3'te 1 kapasite arttırımı demek. Biz 10 yılda büyük kanal projesinde yarattığımız sorunlar nedeniyle yağmur suyu ve kanalizasyon suyunu ayrıştırmadığımız için her yağmurda pislikle birlikte yolladık ve denize deşarj ettik. Bu sebeple körfezimiz kokan bir hale geldi. Dedik ki parasını geçtik yeter ki 4. faz hayata geçsin. Bu 4. fazın bir an önce hayata geçmesi lazım. Bunlara öncelik vermezseniz, öncelikleri başka olan bir 5 yıl geçiririz" dedi. 

OPERA BİNASINA 'OPERA' YAZILACAK: BİTMEME ESERİ 

Karşıyaka'daki opera binasını hatırlatan Yıldız, "Opera binamız ne oldu? O binaya artık opera yazılacak. Bitmeme eseri olacak. 2015 yılında Karşıyaka Belediyesi'nden 30 milyon dolara burayı satın aldık. CHP kültür sanatın öncüsü ya. Burayı 140 milyon dolara ihale ettik. Şu an ne durumdayız? Yüzde 45 seviyesine geldiğimiz söyleniyor. O gördüğünüz beton yığınında 70 milyon dolar duruyor. Demirleri erozyona uğramıştır. Buradan vazgeçtiğinizi söylemiştiniz. AK Parti ne yaptı? O algı ile yılları ziyan ettiğimiz o günlerde biz Taksim'deki opera binasının 2019 yılında temelini 2021 yılında bitirdik. 2 milyar TL'ye bitidik. Sizin çöp yaptığınız paraya bitirdik" diye konuştu. 

TUGAY'A AK PARTİ'DEN AÇIK ÇEK 

İzmir'in planları için Cemil Tugay'a açık çek veren Yıldız, "Bir sorunumuz var o da malumunuz  25 binlik planlarımız. Biz 29.11.2018'da 25 binlik planları yaptık. Bunlarım nazım imar planına dönemsşi gerekiyordu. 5 yıl süre doldu. Başkanın orataya koyduğu vizyon projesi beni mutlu etti. Kenti 1,5 yıl içinde 25 binlik planlarını bitireceğim diyor. AK Parti Grubu olarak açık çek veriyoruz, destek olacağız. Ama bu planlar üst ölçeğe uymalı. Eğer biz bu kenti birlikte yöneteceksek bu dönem devletin kurumları ile ikilikçi tavrı ortadan kaldırmalıyız. Gelin bunları çözelim, 25 binliği üst ölçeğe uygun hale getirelim. Biz geçmiş dönemin popülist, yanlış, romantik ve gerçeklikten uzak faaliyetlerin bir kez daha altını çizmek istedik. 2026’da EXPO var, davalar sürüyor Yeşildere’de. O bölgenin meclis üyesiyim, insanları evsiz bıraktık orada.  Bu işi bilen arkadaşlar var, 3 emsal ile EXPO alanı olur mu? Konak Belediyesi’ne sorma nezaketi bile göstermediler. EXPO diyorsunuz bir de yeşil EXPO. Üç emsali ticari yapılar ne olacak? Belirsiz. Bunu el birliği ile doğru bir metoda oturtalım. Biraz önde söylediğimiz her şey Cumhur İttifakı tarafınsan size brifingdir. Sizden acil olarak İZBETON rezaletinden hesap sormanızı istiyoruz. Şehrin her yerinde samimi ve dürüst başkan pankartını siz astınız. Bunu şehirde yaşayan bir insan olarak şehri eminden talep ediyoruz, İZBETON’da evrakta sahtecilik, yetki aşımı yapmaktan kim sorumluysa hesap sorsun. Dürüst başkandan İZBETON ile ilgili ne yapacağını bekliyoruz. Grand Plaza diye bir şirket var… Biz bu şirketi kenarı çektik kazar ediyor, İZDOĞA var bir de. Son 4 yılda bu şirket tiyatrolara girdi, su fabrikasını da aldı baktık gazino da aldı. Sonra İZTARIM da kafe işlerine girdi. Lütfen şirketlerimiz kendi alanların görsün, zarar etmesinler. 22 bin işçi ile başlayan Büyükşehir 33 bine çıktı. 5 milyarlık borç 25 milyara çıktı… Önümüzdeki 5 yılı geriye dönük 5 yıldan daha iyi olmasını istiyoruz" diye konuştu. 

SAYIŞTAY'A KONU OLAN GERÇEKLİKLER

Yıldız konuşmasının sonunda, "Bu kentin kentsel dönüşümünü hızlandıralım. Bu kentin ulaşım sorunlarını çözelim. Köy kop gerçeği üzerinden aktarılan maalesef denetim raporuna girdi. Mikro kredilerin kooperatiflere gidecek dediler. Biz ne bilelim bu krediler bir kooperatife gidiyormuş. Bunlar sayıştay raporlarına konu olmuş gerçeklikler. Bu gerçeklikleri kayıt altında alalım ki, önümüzdeki 5 yılda bu hataları yapmayalım" dedi. 

MHP'Lİ ALTINKESER: "HAYRETLE DİNLEDİM!"

MHP Grup Sözcüsü Bahadır Altınkeser ise faaliyet raporuna ilişkin konuşmasında, "Verilen vaatlerin gereçekleştirilmesi hususunda üstümüze düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Kendi koyduğu hedeflere ulaşamayan belediye başarılı mıdır? Faaliyet raporunu hayretle dinledim, başka İzmirlilerde yaşıyoruz herhalde" ifadelerini kullandı.

www.egepostasi.com

What's Your Reaction?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow