Borsada Hakimiyet Yine ABD’ye Geçti
Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcı oranı düştü. ABD en büyük paya sahip yatırımcı konumuna gelirken, Katar’ın yatırım oranı 12 puan geriledi. Yatırımcı sayısı da 6.8 milyona düştü.

Borsada Hakimiyet Yine ABD’ye Geçti
YEREL GÜNDEM / TÜRKIYE
Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların payında dikkat çekici değişiklikler yaşanıyor. 2023 yılında en büyük paya sahip olan Katar, 2024’te yerini ABD’ye bıraktı. ABD’li yatırımcılar, toplam yabancı portföyünün yüzde 22’sine sahip olarak ilk sıraya yerleştirken, Katar’ın payı ise yıllık bazda 12 puan gerileyerek yüzde 19,9’a düştü.
ABD ve Katar’ın Pozisyon Değişimı
2023 sonu itibariyle Borsa İstanbul’da en fazla paya sahip olan Katar, 2024 itibariyle yerini ABD’ye kaptırdı. Katar yatırımcılarının portföy değeri bir yıl içinde yüzde 23 oranında düşüsle 15.3 milyar dolardan 11.8 milyar dolara gerilerken, ABD yatırımcılarının portföy değeri ise 11.9 milyar dolardan 12.9 milyar dolara yükseldi.
İspanya ve İngiltere’nin Yükselişi
ABD ve Katar’ın ardından, Borsa İstanbul’da en yüksek yatırım payına sahip ülkeler sıralamasında İspanya ve İngiltere de dikkat çekici bir pozisyon elde etti. İspanya’nın toplam portföy içindeki payı yüzde 12.3 olurken, İngiltere de iki puanlık artışla dördüncü sıraya yükseldi.
Yabancı Yatırımcı Oranı Düşüşte
Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından yayımlanan Borsa Trendleri Raporu’na göre, yabancı yatırımcıların BIST TÜM işlemlerindeki payı 2024’ün dördüncü çeyreğinde ortalama yüzde 29.5 seviyesinde gerçekleşti. 2023’ün aynı dönemine göre 1.8 puanlık bir düşüş yaşandı.
Borsa İstanbul’da Yatırımcı Sayısı Azaldı
Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı bir yılda yüzde 11 azaldı. 2023 yılı sonunda 7.6 milyon olan yatırımcı sayısı, 2024 yılı sonunda 6.8 milyona geriledi. Yerli yatırımcı sayısı yüzde 11 düşerken, yabancı yatırımcı sayısı yüzde 1 artış kaydetti.
2024 yılı itibariyle yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul genelinde toplamda 2.978 milyon dolarlık net satış yaptı.
Borsa İstanbul’da 2024 yılı itibariyle yabancı yatırım oranının düşmesi, yerli yatırımcılar için yeni fırsatlar oluşturabileceği gibi, uzun vadeli yabancı sermaye çekme stratejilerinin de güncellenmesi gerekliliğini gözler önüne seriyor.