TÜSİAD ‘Sistem’ Eleştirisi Nedeniyle Soruşturma Geçiriyor: İş Dünyasının Tutumu Ne Olacak?

TÜSİAD'ın genel kurulunda yapılan "sistem bozukluğu" eleştirisi sonrası açılan soruşturma iş dünyasında yankı uyandırdı. İş dünyasının bu süreçte nasıl bir tavır alacağı merak konusu.

TÜSİAD ‘Sistem’ Eleştirisi Nedeniyle Soruşturma Geçiriyor: İş Dünyasının Tutumu Ne Olacak?

TÜSİAD ‘Sistem’ Eleştirisi Nedeniyle Soruşturma Geçiriyor: İş Dünyasının Tutumu Ne Olacak?

YEREL GÜNDEM / TÜRKIYE

Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstiaşare Konseyi Başkanı Ömer Aras'ın, genel kurulda yaptığı konuşma sırasında dile getirdiği "sistem bozukluğu" eleştirisi üzerine, dernek hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Tüsiad tarihinde bir ilk olan bu gelişme, iş dünyasında yankı uyandırdı.

TÜSİAD Eleştirisi ve Soruşturma

TÜSİAD'ın genel kurul toplantısına, iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Ömer Aras, yaptığı sunumda Soma'dan Kartalkaya'ya uzanan iş kazalarının nedeninin "sistem bozukluğu" olduğunu söyledi. Bu sözler, mevcut Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne bir eleştiri olarak yorumlandı. Aras, ayrıca son dönemde yaşanan tutuklamaları da eleştirerek, bu durumun toplumda "güven kaybına ve endişeye neden olduğunu" belirtti.

Bu açıklamalar sonrasında Tüsiad'a "adil yargıyı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma" iddialarıyla soruşturma açıldı.

Geçmişten Bugünü TÜSİAD ve Demokrasi Tartışmaları

Bu olay, TÜSİAD'ın tarihindeki benzer demokrasi tartışmalarını da gündeme getirdi. 1997'de Prof. Dr. Bülent Tanör'ün hazırladığı "Demokrasi Raporu", askeri vesayet sistemine eleştiriler getirerek MGK'nın anayasal bir organ olmaktan çıkartılması gerektiğini savunmuştu. O dönemde de TÜSİAD içinde görüş ayrılıkları vardı ancak bir soruşturma söz konusu olmamıştı. Bugün gelinen noktada ise TÜSİAD yöneticileri hakkında soruşturma açılması, iş dünyasının hareket alanının kısıtlanması olarak değerlendiriliyor.

İktidar ve MHP'nin Tutumu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuya ilişkin sert bir açıklamada bulundu. Bahçeli, TÜSİAD'ın muhalefetle yan yana durduğunu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı olduklarını ima etti. Cumhurbaşkanlığı tarafından da "TÜSİAD işine baksın" mesajı verildi.

TÜSİAD'da Geri Adım Mı, Birlik Mi?

Tüsiad, sürecin daha fazla gerilmemesi için "yanlış anlamaları gidermek amacıyla" yeni bir açıklama yapacağını duyurdu. İş dünyası içinde bazı isimlerin geri adım atarak iktidarla ilişkileri yumuşatmaya yönelik mesajlar verebileceği, bazı isimlerin ise eleştirilere devam edeceği bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken, Tüsiad'ın "daha dikkatli ve eleştiri dozu yumuşatılmış" bir süreç yöneteceği tahmin ediliyor. Ancak soruşturma nedeniyle iş insanları arasındaki birlikteliğin uzun vadede korunup korunmayacağı belirsizliğini koruyor.

Tüsiad Başkanı Orhan Turan'ın toplantıdaki sözleri önemli bir soru şeklinde akıllarda kaldı: "Peki kimin yüzü gülüyor?"

www.yerelgundem.com

Kaynak: Murat Sabuncu / T24