İzmir'deki gelinlik firmaları dünyaya açılmak istiyor!

Ticaret odaları üreticinin önünü açmıyor!

İzmir'deki gelinlik firmaları dünyaya açılmak istiyor!

YUSUF İNAN YAZDI...

İzmir'deki gelinlik firmaları dünyaya açılmak istiyor!

İzmir'de Mimar Kemalettin Moda Merkezi gelin adaylarının ilgi odağı. Çankaya'nın en güzel bölgesi gelinlik mağazalarının vitrinleri. Gelinlik firmaları çok çalışıyor, muhteşem modeller üretiyor ama hak ettikleri yerde değiller.

Mimar Kemalettin'de gelinlik fiyatları 20 bin lira ile 60 bin lira arasında seyrediyor. Genç genç tasarımcılar inanılmaz güzel modeller çizmiş, atölyeler de dikmiş. 

Vitrinlerde alıcı bekleyen gelinlikler onlarca insanın elinden geçerek  vitrindeki yerini alıyor.

Gelinlik firmalarının vitrinlerindeki eleman ilanları dikkat çekiyor. Firmalar, satış ve pazarlamada etkin deneyimli personel arıyor.

Çok fazla firmanın vitrininde bu ilanlar olduğuna göre, sektör pazarlama ve satış konusunda zorluk çekiyor.

Mimar Kemalettin Moda Merkezi'nin bir esnaf birliği var. İzmir Ticaret Odası var. İzmir Esnaf Odası var. Oda başkanları alınmasın, sadece maaş alıp saltanat sürüyorlar.

Halbuki bu odalar İzmir'in çehresini değiştirebilir. İzmir iş dünyasını zirveye taşıyabilir.

Bilindiği gibi meslek örgütlerinin başındaki isimler uzun yıllar koltuklarından ayrılmıyor. Bizim millet bir koltuğa oturunca kalkmıyor.

Firmalar da bu durumu olağan karşılıyor veya önemsemiyor. Halbuki esnaf örgütleri iş dünyasının önünü açmak için kuruldu. Oda başkanları astronomik maaş alsın, lüks ve şatafat içinde yaşasınlar diye kurulmadı.

Esnaf bilinçli olursa, hem kendisi kazanır, hem de İzmir ve Türkiye kazanır. 

İş dünyası odaların çalışma sisteminden memnun değil. Odalar sadece aidat için var. Aidat dışında bir aktiviteleri yok.

İzmir Ticaret Odası'na benim şirketlerim de yıllarca aidat ödedi. Benim şirketlerime bir liralık katkıları olmadı.

Ak Parti iktidarı odalarla ilgili bir düzenleme düşünüyordu ama vazgeçti. Anlaşılan iş dünyasının keyfini kaçırmak istemediler.

Odalar binlerce yöneticiye maaş ödemenin ötesine geçemiyor.

O zaman firmalar kendi başlarının çaresine bakmak zorunda. Ye kendi pazarlama ağını kendisi kuracak, ya da kıt kanaat geçinip gidecek.

Veya firmalar el ele verip, genç kuşağın bilgi birikiminden faydalanacak, hem istihdam oluşturacak, hem de dünya pazarları ile entegrasyonu sağlayarak, sektörü ayağa kaldıracak bir arge ve pazarlama ekibi kuracak.

İzmir'deki firma temsilcileriyle konuştum. Birçoğu bu konuları konuşmaktan korkuyor. Sektörle ilgili sorduğum sorulardan tedirgin oluyor. İş dünyasının bu kadar tedirgin olması, korku ve endişe içinde bulunması hayra alamet değil.

Genel olarak her firmanın web sitesi var. İnstagram, facebook, twitter gibi sosyal ağlarda hesapları da var. Üzücü olan buna rağmen firmalar ürünlerini satmakta zorlanıyor. Emeklerinin karşılığını alamıyorlar. Firmalar emeğinin karşılığını alamayınca, sektörde çalışan emekçilerde mutlu olmuyor.

İzmir'de üretilen gelinlikler, Avrupa, Orta Asya ve Arabistan pazarına rahatlıkla ulaşabilir. Ulaşmalıdır da. Firma yöneticileriyle yaptığım görüşmelerde ihracatta etkileyici bir başarı hikayesi yazamadıklarını öğrendim.

Bunu sağlamanın yolu, 15 -20 kişilik bir küresel pazarlama ekibi kurmak. 

Bu ekip dünya pazarları ile iletişim kuracak, tüm görüşmeleri yapacak. Müşterileri İzmir'e davet edip getirecek. Ağırlayacak. Üye firmalarla yabancı müşterilerin iletişimini sağlayacak...

İzmir'deki ticareti canlandıracak.

İzmir'in kaderi 15 -20 kişilik arge ve pazarlama ekibinin kurulmasına bağlı. Bu işi odalar yapmıyorsa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı bile yapabilir.

Herkes İzmir için, Türkiye için elini taşın altına koymalıdır.

Bilgi paradır!

Üretimin önünü açacak tek iksir, bilgi birikimli klavye kuşağından arge ve pazarlama ekipleridir.

Bu ekipler sabahtan akşama kadar küresel pazarları dolaşacak, müşterilerle iletişim kuracak ve ürünleri tanıtacak. 

Uçak biletlerini alıp, İzmir'e getirecek.

Çin bu sistemi kullanarak dünya pazarlarını ele geçirdi. Biz de idealist bir yapılanmayla Çin'in yaptığını yapabilir, iş dünyasına nefes aldırabiliriz.

İzmir'deki gelinlik firmaları, 15 -20 kişiyi istihdam etmeye karar verdiklerinde, dünya pazarlarının kapıları kendilerine açılacak.

Bir diğer konu da mağazaların mimari eksiklikleri. Gelin adayı beğendiği gelinliği diğer müşterilerinde bulunduğu bölümde giyiyor...

İkinci bir müşteri varsa, sorun yaşanıyor.

Firmalar bu sorunu da çözmelidir. 

Muhteşem gelinlikler üreten firmaların, müşterilerini ağırlayacak yeri yok!

Gelin adayları gelinlikleri mağazanın içinde deniyor. Denemek zorunda bırakılıyor. 

Üretim profesyonelce, satış ve pazarlama işporta düzeyinde!

Bu durum üzücü değil mi?

YUSUF İNAN / YEREL GÜNDEM

www.yerelgundem.com

Twitter@Yusufinan2023

İnstagramyusufinan2023

İnstagramfondinan2016

E-Mail: [email protected]